Dr Dan Tunaru despre Utrogestan

Utrogestanul este de fapt progesteron. Este cu generozitate prescris, imi place sa cred ca doar dintr-o inertie inexplicabila, pentru cazurile de sarcina cu amenintare de avort (mai precis cand se deceleaza o activitate contractila crescuta a uterului), fara vreo baza fiziopatologica sau experimentala solida. Numeroasele studii internationale efectuate (si publicate!) nu au reusit sa puna in evidenta nici cel mai mic deficit de progesteron in aceste circumstante (adica in activitate uterina contractila ridicata) si nici nu au relevat vreo eficacitate vizibila a suplimentarii cu progesteron oral in combaterea avortului spontan. Deci Utrogestanul nu are nici o indicatie oficiala in aceasta patologie!

El poate fi dat in sarcina, dar numai pana in saptamana a 12-a, doar in cazurile documentate (dovedite) de deficit luteal ce pot duce la avort spontan recurent (peste trei sarcini pierdute spontan). In consecinta eu (si numai eu) consider ca el nu este decat ceea ce americanii numesc "appointment drug", adica un medicament inofensiv, lipsit de eficacitate (deci un fel de placebo), prescris la vizita periodica prenatala facuta doctorului care va are in grija doar din simplu motiv de a va prescrie ceva, sau mai pe romaneste spus, ca sa nu plecati cu mana goala din cabinetul sau. Mai mult, se pare ca poate declansa in mod frecvent o colestaza hepatica la mama, teoretic suportata greu de catre fat.

Sursa: Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica-ginecologie, raspunde:
In acelasi articol, Dr. Dan Tutunaru mai vorbeste despre infectie si despre thalassemie



Aboneaza-te la noutati despre sarcina

Garantat 100% fara spam!
Te abonezi prin serviciul Google FeedBurner si primesti doar informatii despre articole nou publicate pe blogul In timpul Sarcinii.
Aboneaza-te la noutati despre sarcina

Forum Dr Dan Tunaru despre Utrogestan

Te asteptam pe FORUM cu pareri despre In timpul sarcinii , sanatatea femeii insarcinate, sanatatea sarcinii Adauga sau vezi comentarii si pareri despre Dr Dan Tunaru despre Utrogestan

Forum Dr Dan Tunaru despre Utrogestan: nu sunt comentarii, adauga tu primul comentariu

Forum Dr Dan Tunaru despre Utrogestan - comentarii, pareri, forum

Au fost adaugate 0 comentarii (pareri sau completari) la "Dr Dan Tunaru despre Utrogestan"

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More